Adana Orman Bölge Müdürlüğü, geniş orman alanlarını korumak amacıyla kara ve hava araçlarının yanı sıra İnsansız Hava Araçları (İHA) kullanarak yangınlarla mücadelede büyük başarı sağlıyor. Özellikle son 10 yılda çıkan yaklaşık 1500 orman yangınına rağmen bölgedeki orman varlığını yüzde 2,58 artırmayı başaran müdürlük, yangınlara karşı mücadelede teknolojiden etkin bir şekilde faydalanıyor.
Adana Havalimanı'nda konuşlu olan Adana Orman Havacılık İşletme Müdürlüğü bünyesinde bulunan 3 İHA, günlük olarak belirlenen rotalarda uçuş yaparak, ısı kaynaklarını tespit ediyor ve bu bilgileri Ankara'daki Yangın Harekat Merkezi'ne iletiyor. Bu veriler ışığında harekat merkezi, yangının yönü ve büyüklüğüne göre kara ve hava ekiplerini anlık olarak yönlendiriyor. İHA'lar sayesinde yangınların hızlı bir şekilde kontrol altına alınmasında önemli bir rol oynanıyor.
Adana Orman Bölge Müdürü Tahsin Etli, İHA'ların yanı sıra 4 helikopter ve 4 uçağın da yangınlarla mücadelede kullanıldığını belirterek, orman yangınlarına karşı etkin müdahalenin hava desteğiyle mümkün olduğunu vurguladı. Son 10 yılda çıkan yangınlara rağmen orman varlığını artırdıklarını belirten Etli, "Önceki yıllarda yangın başına 2,6 hektar alan yanarken, bu rakam 2024 yılında 1,6 hektara düşmüş durumda" dedi.
Etli, bu yıl Adana'da 125 kırsal alan ve 89 orman yangını yaşandığını, İHA'lardan gelen verilerle stratejilerini belirlediklerini açıkladı. Ayrıca, İHA'ların sağladığı bilgiler sayesinde yangınların hızla kontrol altına alındığını ve yangınla mücadelede ciddi başarılar elde edildiğini ifade etti.
TB2 model İHA pilotu Zeki Dönmez ise orman yangınları olmasa bile rutin uçuşlarla ısı kaynaklarını tespit ettiklerini belirtti. Yangın sırasında ise koordinat vererek sahada çalışan ekiplerin güvenliğini ve yangının akış yönünü anlık olarak bildirdiklerini söyledi. Dönmez, BAYKAR Teknoloji adına böyle bir hizmet sağlamaktan gurur duyduğunu ekledi.
Yorum Yazın